Goggiová historicky prvou talianskou víťazkou v zjazde

Olympijskou víťazkou v zjazde sa stala Talianka Sofia Goggiová. Striebro putuje do Nórska zásluhou Ragnhild Mowinckelovej, ktorá zaostala o 0,09 sekundy. Bronz vybojovala Američanka Lindsey Vonnová (+0,47 s.).

Líderka Svetového pohára v zjazde začala svoju jazdu v alpskom stredisku Čongsone o čosi pomalšie ako prvá na trati Tina Weiratherová. Postupne však začala zrýchľovať a zjazdárke z Lichtenštajnska nadelila 63 stotín sekundy. Za jednu z najväčších favoritiek súťaže sa pasovala Lindsey Vonnová, ktorá sa netajila tým, že chce zlatú medailu. V prvej polovicu trate na Goggiovú ešte stačila, avšak neskôr začala strácať a bolo jasné, že na víťazstvo to stačiť nebude. Strieborná Nórka neustále na medzičasoch atakovala na víťazstvo. Od zlata ju napokon delilo 0,09 sekundy. V cieli svojmu výsledku dlho nemohla uveriť. Potešila sa aj Goggiová, ktorá sa stala historicky prvou talianskou olympijskou šampiónkou v zjazde.

Preteky nevyšli niektorým veľkým menám. Smolu mala Rakúšanka Venierová, ktorá dlho na medzičasoch viedla, avšak vypadla. Zjazd nedokončili ani Švajčiarky Gutová, Fluryová, Talianky Fanchiniová, Brignoneová, spolu až osem pretekárok z 39.

Predstavila sa aj dvojica slovenských reprezentantiek. Petra Vlhová nastúpila s číslom 31, Barbara Kantorová s 37. Vlhová po solídnom štarte napokon nezvládla 100-kilometrovú rýchlosť. Nezmestila sa do bránky a zjazd nedokončila. Kantorová súťaž absolvovala v rámci tréningu na štvrtkovú kombináciu a obsadila 29. priečku.

Zjazd žien Pjongčang:

  1. Sofia Goggiová (Tal.) 1:39,22
  2. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,09
  3. Lindsey Vonnová (USA) +0,47
  4. Tina Weiratherová (Licht.) +0,63
  5. Alice McKennisová (USA) +1,02
  6. Corinne Suterová (Švajč.) +1,07
  7. Breezy Johnsonová (USA) +1,12
  8. Michelle Gisinová (Švajč.) +1,33
  9. Viktoria Rebensburgová (Nem.) +1,42
  10. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,76
  1. Barbara KANTOROVÁ +6,77

Petra VLHOVÁ nedokončila  

Foto: Facebook
Autor: Nikola Baďová