Preview – SP v biatlone 2023/2024: Sezóna v znamení návratu Anastasie Kuzminovej

Foto: Petr Slavík/Český biatlon

Už zajtra sa začína mix štafetami dvojíc vo švédskom Östersunde sezóna svetového pohára v biatlone. Skvelou správou pre slovenských fanúšikov je návrat Anastasie Kuzminovej, ktorá sa predstaví minimálne na majstrovstvách Európy v domácom Osrblí.

Držitelia glóbusov

Veľký glóbus – Julia Simonová (FRA), Johannes Thingnes Boe (NOR)

Šprint – Denise Herrmmanová Wicková (GER), Johannes Thingnes Boe (NOR)

Vytrvalostné preteky – Lisa Vitozziová (ITA), Vetle Sjaastad Christianses (NOR)

Stíhacie preteky – Julia Simonová (FRA), Johannes Thingnes Boe (NOR) Preteky s hromadným štartom – Julia Simonová (FRA), Vetle Sjaastad Christianses (NOR)

Štafeta – Francúzsko – ženy, Nórsko – muži, Nórsko – mix

Pohár národov – Francúzsko – ženy, Nórsko – muž

Favoritky

Ašpirantiek na celkové prvenstvo bude hneď niekoľko. Julia Simonová bude obhajovať veľký krištáľový glóbus, pričom by chcela uspieť aj v novom ročníku. Skúsená Dorotea Wiererová z Talianska je dlhoročne konzistentná, čo má v úmysle opäť preukázať. Jej reprezentačná kolegyňa Lisa Vittozziová by mohla vyzvať toto duo a získať premiérové celkové víťazstvo. Mladú krv bude zastupovať Elvira Öbergová, ktorá preukázala obrovskú kvalitu v uplynulej sezóne. Jej sestra Hana Öbergová má za sebou už viacero úspechov, medzi ktoré by chcela zaradiť aj prvenstvo v generálnej klasifikácii. Ingrid Landmark Tandrevoldová sa ujme pozície líderky nórskeho družstva, čo by chcela podčiarknuť prenikavými výsledkami. Nemožno zabúdať ani na vždy nebezpečné Markétu Davidovú alebo Lisu Theresu Hauserovú.

Favoriti

Jedinou otázkou mužskej kategórie bude, či Johanes Thingnes Boe vôbec može nájsť premožiteľa. Jeho vyzývateľmi môžu byť pri novom pravidle súvisiacom so zákazom fluórových voskov najmä jeho krajania Sturla Holm Laegreid, Vetle Sjaastad Christiansen či Tarjei Boe. Rovnako bude chcieť sťažiť cestu Nórovi Benedikt Doll, Nemec by mohol využiť svoje bohaté skúsenosti. O vysoké priečky bude chcieť zápoliť Martin Ponsiluoma zo Švédska. Francúzsku zástavu budú chcieť držať vysoko Quentin Fillon Maillet alebo Fabien Claude, s ktorými treba vždy rátať.

Slováci

Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová sa po takmer piatich rokoch vráti do súťažného diania. S určitosťou bude štartovať na januárovom európskom šampionáte v Osrblí a jej účasť na ďalších podujatiach je otvorená. Po ukončení kariéry sestier Fialkových budú v úvode ročníka súťažiť na svetovej scéne dvojičky Mária a Zuzana Remeňové, Júlia Machyniaková a juniorka Ema Kapustová. Po rekonvalescencii by sa k ženskému mala pripojiť Henrieta Horvátová, ktorá trápia problémy s platničkou.

Medzi mužmi sa po odchode Michala Šimu budeme spoliehať predovšetkým na Tomáša Sklenárika. Na začiatku sezóny ho v najvyššej kategórii doplní junior Benjamín Belicaj a po vyjazdení potrebných IBU bodov by sa v rámci Svetového pohára mal k tímu pridať aj Damián Cesnek

>>>Kalendár SP v biatlone 2023/2024<<<

Autor: Martin Horváth