Krasokorčuľovanie: Tí najlepší zápolili o triumf vo finále Grand Prix

Foto: Joosep Martinson/ISU

Šestica najlepších krasokorčuliarov z každej kategórie zápolila o triumf vo finále Grand Prix. To sa odohralo cez víkend v Turíne.

Súťaž otvorili športové dvojice. Na talianskom ľade triumfovali Riku Miuraová a Ryuichi Kihara. Vicemajstri sveta nastupovali do voľných jázd s náskokom pól bodu. Dokázali udržať nervy na uzde a so ziskom 214.58 bodov zdolali svojich súperov z Ameriky, ktorým vrátili porážku z majstrovstiev sveta.

Striebro zavesili na krk Alexe Knierimovej a Brandonovi Frazierovi. Majstrom sveta porota v tesnom súboji nadelila 213.28 bodov. Na pódiu ich doplnila domáca dvojica Sara Contiová a Niccolo Macii. Taliani sa tešili z bronzu so ziskom 187.02 bodov.

Foto: Joosep Martinson/ISU

Následne sa na ľad postavili muži. V krátkych programoch sa ujal vedenia Šoma Uno, ktorý viedol o päť bodov. Do voľných jázd nastupoval ako posledný. Japonec predviedol čistý a technicky naplnený program. Zvíťazil so súčtom 304.46 bodov.

Na druhý stupienok sa postavil jeho krajan Sota Jamamoto. Reprezentant krajiny vychádzajúceho slnka figuroval po krátkych programoch na striebornej priečke. Vo voľnej jazde však chyboval a napokon bol ohodnotený ako tretí najlepší. V súčte oboch programov striebro udržal, keď bol ohodnotený 274.35 bodov.

Na bronz až po piatom najlepšom krátkom programe vystúpil Ilia Malinin. Mladý Američan zaradil do voľnej jazdy štvoritého axela, ktorého dokázal skočiť bez zaváhania. Dovedna získal 271.94 bodov.

Foto: Joosep Martinson/ISU,

V tancoch na ľade rozhodli o poradí na stupňoch víťazov už rytmické tance. Tie ovládla dvojica Piper Gilesová a Paul Poirier. Kanaďania predviedli skvelý výkon a zlato si vytancovali s 215.64 bodmi.

Druhú priečku obsadili Madison Chocková a Evan Bates. Američania strácali po rytmických tancoch len pól bodu. Do voľných tancov nastupovali v zápolení o zlato. Napokon boli však ohodnotení ako druhí najlepší a s 211.94 bodmi si odniesli striebro. Druhý bronz pre Taliansko vyjazdili Charlene Giugnardová a Marco Fabri. Skúseným tanečníkom porota nadelila 206.84 bodov.

Foto: Joosep Martinson/ISU

Súťaže uzavreli ženy. Tretie zlato pre Japonsko vybojovala Mai Miaharová. Po krátkych programoch figurovala na druhom mieste. Vo voľnej jazde však bola reprezentantka vychádzajúceho slnka ohodnotená ako najlepšia a v súčte 208.17 zvíťazila o viac ako desať bodov.

Z piatej priečky na strieborný stupienok vystúpila Isabeu Levito. Mladá Američanka vo voľných programoch predviedla druhú najlepšiu jazdu. Dovedna utŕžila 197.23 bodov. Tretie miesto obsadila Loena Hendrixová. Vicemajsterka sveta si v súčte oboch programov vyjazdila 196.35 bodov.

Autor: Ivana Ďurtová