Krasokorčuľovanie Skate America: Ilia Malinin skočil štvoritého axela

Foto: Maddie Meyer/ISU

Krasokorčuliarsku sezónu tradične otvorilo podujatie Grand Prix Skate America. Na ľade sa odohral historický moment. Víťaz mužskej kategórie Ilia Malinin vo voľnej jazde predviedol prvého štvoritého axela v sérii Grand Prix.

Mladý sedemnásť ročný domáci krasokorčuliar nastupoval do voľnej jazdy zo štvrtého miesta po krátkom programe. Najnáročnejší prvok zaradil Malinin hneď na úvod. Historického štvoritého axela skočil s čistým dopadom bez zaváhania. Aj napriek tomu, že skončil na ľade po trojkombinácii, na jeho bodový zisk v podobe 280.37 súperi nenašli odpoveď.

Na druhú priečku po voľných jazdách klesol Kao Miura. Japoncovi porota nadelila 273.19 bodov. Na pódiu ich doplnil Kórejčan Junhwan Cha, ktorý za svoje výkony utŕžil 264.05 bodov.

Voľná jazda Iliu Malinina

Medzi ženami triumfovala olympijská medailistka Kaori Sakamotová. Bronzová z Pekingu viedla už po krátkom programe. Do voľnej jazdy nastupovala však len s náskokom jedného bodu. Vo voľnej jazde nezaváhala a upevnila svoje prvenstvo. Dovedna jej porota nadelila 217.61 bodov.

Na stupňoch víťazov jej spoločnosť robili domáce krasokorčuliarky. Striebornú pozíciu udržala po krátkom programe mladá Isabeau Levitová s 206.66 bodmi. Tretie miesto patrilo po sčítaní oboch programov Amber Glennovej, ktorá si vyjazdila 197.61 bodov.

Foto: Maddie Meyer/ISU

V športových dvojiciach svoje vedenie po krátkych programoch potvrdili vo voľnej jazde Alexa Knierimová a Brandon Faizer. Úradujúci majstri sveta sa vo voľnej jazde nevyhli pádom pri odhadzovaných skokoch, avšak bodový zisk 201.39 im vyniesol na domácom ľade zlato.

Na pódiu doplnili americkú dvojicu dva kanadské páry. Druhú priečku obhájili po krátkych programoch Deana Stellato-Dudeková a Maxime Deschamps so 197.89 bodmi. Bronz zavesili na krk Kelly Ann Laurinovej a Loucasovi Etheirovi, ktorých porota ohodnotila 156.94 bodmi.

Voľná jazda Alexy Knierimovej a Brandona Faizera

Tance na ľade priniesli zápolenie amerických párov o víťazstvo. V rytmických tancoch triumfovala dvojica Madison Chocková a Evan Bates. Vo voľných tancoch zase Kaitlin Hawayeková a Jean-Luc Baker. Napokon rozhodol náskok, ktorý si z rytmických tancov priniesli Madison Chocková a Evan Bates. Skúsenejší tanečníci zvíťazili so súčtom 202.80 bodov.

Strieborný Kaitlin Hawayeková a Jean-Luc Baker stratili na svojich krajanov len 73 stotín bodu. Za oba výkony si od poroty vyslúžili 202.07 bodov. Po rytmických tancoch tretiu priečku udržala dvojica Marie-Jade Lauriaultová a Romain Le Gac. Kanaďania si vytancovali 178.30 bodov.

Foto: Maddie Meyer/ISU

Autor: Ivana Ďurtová