Slovensko postúpilo do štvrťfinále ZOH v Pekingu

Foto: IIHF

Slovensko postúpilo do štvrťfinále zimných olympijských hier v Pekingu. Zdolalo osemfinálového súpera vysoko 4:0. Čistý štíť si v bráne udržal Patrik Rybár.

Slovenskí hokejisti dnes zápolili o postup do štvrťfinále. V prvej dvadsaťminútovke nadviazali na agresívnu hru, ktorá nás zdobila v predchádzajúcich zápasoch. Vytvárali si veľké množstvo príležitostí. V dvanástej minúte sa gólovo presadil Libor Hudáček. Jeho strela si našla cestu do nemeckej brány.

Aktívna hra Slovákov vyústila v nedovolený zákrok Nemca Davida Wolfa. V 16. minúte sme hrali presilovku, počas ktorej sme súpera nepustili von z obranného pásma. Aj napriek množstvu striel ju nedokázali využiť.

Do druhej tretiny vstúpil výber Craiga Ramseyho s náskokom jedného gólu. Tá bola v jasnej réžii Slovenských reprezentantov. V siedmej minúte bol vďaka aktívnej hre v oslabený faulovaný Miloš Roman. Hra na ľade sa vyrovnala. Slováci využili hru štyroch na štyroch a viac priestoru na ľade. Po peknej akcií Mareka Hrivíka s Martinom Gernátom zvýšil slovenské vedenie Peter Cehlárik.

Pokračovali sme v dominancií a nemeckého súpera sme na dlhé minúty zavreli v obrannom pásme. Náš tlak vyústil v tretí gól. Skórovať sa podarilo Michalovi Krištofovi, ktorému asistoval Samuel Kňažko s Petrom Čerešňákom. Do záveru tretiny sme väčšinu času trávili v útočnom pásme a plnili sme si defenzívne povinnosti. V bráne nás podržal Patrik Rybár, ktorý zlikvidoval všetky nemecké šance.

Záverečná tretina začala za stavu 3:0 pre Slovensko. To pokračovalo v kvalitnej obrannej práci a nepúšťalo Nemecko v veľkým príležitostiam. Naši chlapci dokázali zvládnuť aj dva kľúčové momenty pri hrách v oslabený v piatej a jedenástej minúte tretej dvadsaťminútovky. Aj napriek skvelej defenzívnej hre sme si vypracovali gólové šance.

Nemeckí hokejisti odvolali brankára tri minúty pred koncom zo snahou zmeniť pre nich nepriaznivý stav. Slováci sa ubránili a do prázdnej brány skóroval a upravil dve minúty pre záverečným hvizdom stav na konečných 4:0 Marek Hrivík. Kľúčovým hráčom zápasu bol aj náš gólman Patrik Rybár, ktorý za svoj chrbát nepustil ani jeden puk.

Góly

11:05 Libor Hudáček (Kristián Pospíšil, Martin Gernát), 27:01 Peter Chelárik (Martin Gernát, Marek Hrivík), 28:45 Michal Krištof (Samuel Kňažko, Peter Čerešňák), 57:56 Marek Hrivík (Peter Cehlárik, Samuel Takáč)

Autor: Ivana Ďurtová