Preview – paralelný obrovský slalom – SP Lech-Zürs: Petra Vlhová prichádza do Rakúska vo vynikajúcej forme

Foto: Organizačný tím SP Jasná

Vo štvrtok budú ženy štartovať v rámci paralelného obrovského slalom Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Lechu/Zürse. Petra Vlhová prichádza na toto podujatie po dvoch vavrínoch z Levi.

História – Lech-Zürs
Prvýkrát sa vo vorarberlskom lyžiarskom stredisku uskutočnili preteky SP v roku 1988, keď si v super-G pripísala víťazstvo Zoe Haasová zo Švajčiarska. Ženy sa v tomto dejisku predstavili ešte v roku 1991. Následne tu tri ročníky po sebe súťažili muži, pričom v roku 1994 v Lechu/Zürse bol nateraz posledným víťazom legendárny Alberto Tomba v slalome tohto rangu.

Formát pretekov
Na rozdiel od uplynulých ročníkov postúpi z kvalifikácie do hlavnej súťaže 16 najlepších. Jednotlivé kolá budú pozostávať z dvoch jázd (jedna v červenej a jedna v modrej), aby sa eliminoval efekt kvalitnejšej trate. Bodovať však bude elitná tridsiatka ako v každých pretekoch SP, pričom od 17. miesta nižšie sa budú udeľovať body na základe výsledku v kvalifikácii. Zjednotilo sa aj použitie lyží, keďže sa bude jazdiť na materiáli určenom pre obrovský slalom.

Favoritky
Petra Vlhová má vynikajúcu formu, keďže ovládla oba slalomy v Levi. Rovnako patrí medzi najlepšie pretekárky v paralelných disciplínach, keď si pripísala dve víťazstvá v podobnom type pretekov. Úvodný “obrák” v Söldene bol v réžii Marty Bassinovej, Talianka by mohla nadviazať na tento úspech. Na svoje súperky bude chcieť tlačiť Federica Brignoneová, ktorá obhajuje veľký glóbus. Vo veľmi dobrom svetle sa v uplynulých dňoch prezentovala všestranná Michelle Gisinová, pričom by mohla prekvapiť. O najvyššie priečky by vzhľadom na nevyspytateľnosť tejto disciplíny mohli aj viaceré ďalšie pretekárky. Nemožno zabúdať na Wendy Holdenerovú, Alice Robinsonovú, Sofiu Goggiovú či Tessu Worleyovú.

Umiestnenia Petry Vlhovej v sezóne 2020/2021

Sölden – obrovský slalom – 3. miesto

Levi – slalom – 1. miesto

Levi – slalom – 1. miesto

Program

Paralelný obrovský slalom – ženy – SP Lech-Zürs (AUT) – 26. 11. 2020

Kvalifikácia – 10:00 (ČT Sport)

Hlavná súťaž – 17:45 (RTVS Dvojka, ČT Sport, Eurosport)

>>>Kalendár SP v alpskom lyžovaní 2020/2021<<<

Autor: Martin Horváth