MS v biatlone 2020 Anterselva: medzi ženskými favoritkami aj Paulína Fialková

Foto: Marek Černák

Talianská Anterselva hosťuje od 13. do 23. februára majstrovstvá sveta v biatlone. V priebehu desiatich dní sa biatlonisti predstavia v dvanástich súťažiach. Rozdá sa dovedna až 36 medailí.

Stredisko sa nachádza v talianskych Dolomitoch a patrí medzi najkrajšie, no aj najnáročnejšie na okruhoch Svetového pohára. Nadmorská výška 1600 metrov spôsobuje dýchacie problémy aj najväčším favoritom. Slovenskí biatlonisti, ako aj väčšina tímov sa pripravovali v rakúskom Obertilliachu, kde sú podmienky zrovnateľné s talianskym strediskom.

K najväčším ašpirantkám na zisk medailí patrí čelo Svetového pohára. Vedúcou ženou je Nórka Tiril Eckhoffová, ktorá však posledné preteky pre majstrovstvami vynechala kvôli chorobe. Je otázne ako výrazne je to ovplyvnilo vo víťaznom ťažení. Skúsená biatlonistka vynikala výbornou streľbou a patrila k najrýchlejším aj v stope. Na domácej pôde bude chcieť dobrý výsledok zanechať aj duo Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová. Práve Vittozziovej sa podarilo po prvýkrát pódiové umiestnenie v pretekoch s hromadným štartom v slovinskej Pokljuke. Vyhrala Švédka Hanna Oebergová, ktorá aktuálne figuruje na treťom mieste priebežného hodnotenia.

Favoritiek je však niekoľko. Nemka Denise Heremannová ukázala, že keď sa jej vydarí streľba pódium jej neunikne. Netreba zabudnúť ani na Francúzsky Juliu Simonovú či Justine Braisazovú. Češka Markéta Davidová sa pokúsi nadviazať na svoju decembrovú formu.

Slovenským želiezkom v ohni je Paulína Fialková. Túto sezónu sa umiestnila raz na pódiu a niekoľkokrát atakovala najlepšiu desiatku. „Teším sa na majstrovstvá sveta. Som veľmi dobre pripravená. Moje ambície sa nezmenili a ostávajú tie najvyššie,“ vyhlásila na tlačovej konferencií zväzu.

Majstrovstvá odštartujú už vo štvrtok 13. februára pretekmi zmiešaných štafiet.

Autor: Nikola Baďová