MS Seefeld: Martin Johnsrud Sundby bral na pätnástke klasicky debutovo individuálne zlato

Foto: Granada/Wikimedia Commons

Martin Johnsrud Sundby sa na pätnástke klasicky na MS v rakúskom Seefelde debutovo stal majstrom v sveta v indiviuálnom zápolení, keď prešiel cieľom v čase 38:22,6.

Skúsený Nór počas celej trate stupňoval svoje tempo, pričom sa doťahoval na čelo. Na záverečnom medzičase sa trojnásobný držiteľ veľkého glóbusu priblížil k vedúcemu Bessmertnychovi na rozdiel 1,3 sekundy. V posledných dvoch kilometroch sa 34-ročný pretekár dokázal “vymačknúť” a zaslúžene premiérovo zvíťazil na pretekoch jednotlivcov na svetovom šampionáte. Okrem dnešnej zlatej medaily má Sundby na konte dvakrát zlato v štafetách a ďalších päť cenných kovov.

“Je to zo všetkého niečo, je to veľmi emocionálne. Trvalo to veľmi dlhý čas, kým som sa dočkal. Dokázal som to. Máme skvelý servis. Teším sa, že tu boli ľudia, ktori mi verili a podarilo sa mi vyhrať,” nechal sa počuť v televíznom rozhovore novopečený majster sveta.

Striebro získal práve dlho vedúci Alexander Bessmertnych zo Švajčiarska, ktorý napokon stratil 2,3 sekundy. Bronz si vyslúžil Iivo Niskanen z Fínska, obhajca majstrovského titul zaknihoval stratu 20,4 sekundy.

Ján Koristek skončil na 61. priečke, talentovaný Slovák zaknihoval odstup 4:57,8. Andrej Segeč neprešiel medzičasom na 7,5 km.

Vyjadrenie: RTVS

Autor: Martin Horváth