Preview zápasu Slovensko – USA: Naši hokejisti zabojujú na olympiáde o druhý triumf

V piatok nadránom o 4:10 sa naša hokejová reprezentácia predstaví vo svojom druhom zápase na ZOH 2018 v Pjongčangu, pričom súperom Slovákov bude výber USA.

Slovensko – USA: Vzájomné zápasy na ZOH

Historicky druhý zápas na zimných olympiádach odohralo Slovensko práve proti tímu Spojených štátov Amerických. Po úvodnom meraní síl našich s favorizovaným Švédskom a remíze 4:4 bol celý hokejový svet zvedavý, či mužstvo, ktoré bolo na hokejovej mape sveta nové, dokáže potrápiť aj ďalšiu hokejovú veľmoc. Zrodil sa výsledok 3:3 a Slovensko si tak začalo budovať rešpekt aj u súperov najvyššieho rangu.

Opäť sme na zámorský celok narazili až v základnej skupine na turnaji v Turíne v roku 2006. Vtedy sme už však boli v pozícií mierneho favorita my, čo sa napokon aj potvrdilo a po góloch Mariána Hossu a Petra Bondru sme Američanov porazili 2:1.

Najtrpkejšie spomienky majú slovenskí fanúšikovia na prvý zápas nášho tímu na olympiáde v roku 2014 v ruskom Soči. Po otváracom góle Tomáša Tatara to vyzeralo s nádejami našich hokejistov veľmi dobre. O chvíľu na to sa však začal gólový uragán amerických hráčov, ktorý sa skončil až na čísle sedem. Išlo o doteraz najvyššiu prehru Slovenska na olympijských hrách v ére samostatnosti.

Vzájomná bilancia všetkých vzájomných zápasov z pohľadu Slovenska:

zápasy: 24

víťazstvá: 9

remízy: 3

prehry: 12

skóre: 59:82

Najväčšie úspechy na ZOH:

Slovensko: 4. miesto (2010)

USA: 1. miesto (2x), 2. miesto (8x), 3. miesto (1x)

Autor: Ondrej Nechala