Desiatka klasicky pre Bjoergenovú, na 15 km trati prvý triumf kariéry pre De Fabianiho

Desiatka klasicky pre Bjoergenovú, na 15 km trati prvý triumf kariéry pre De Fabianiho

bjoergenovalahti10kmklasicky

Nedeľa v rámci Svetového pohára v behu na lyžiach vo fínskom Lahti sa niesla v znamení pretekov na 10 km resp. 15 km klasicky žien a mužov.

V ženskej kategórii zvíťazila fenomenálna Marit Bjoergenová z Nórska, ktorej víťazný čas mal hodnotu 25:27,8. Druhá priečka patrí jej krajanke Heidi Wengovej, pričom na Bjoergenová stratila 17,3. Tretia skončila majsterka sveta z tejto dištancie Charlotte Kallová zo Švédska (+25,3), ale na svetovom šampionáte sa tieto preteky bežali jej silnejšou voľnou technikou.

Ženský veľký krištáľový glóbus už v predstihu získala Marit Bjoergenová, keďže má pred poslednými dvomi pretekmi sezóny s 1968 bodmi obrovský náskok 740 bodov pred druhou Therese Johaugovou a 785 bodov pred Heidi Wengovou. Čo sa týka dlhých behov, tak Marit Bjoergenová si zabezpečila dnešným víťazstvom prvenstvo aj v boji o tento malý krištáľový glóbus. Pri Maritinom zisku 818 bodov Therese Johaugová na ňu totiž stráca pred záverečnou tridsiatkou voľne v Osle už 101 bodov a Heidi Wengová 197 bodov.

Medzi mužmi vyhral 21-ročný Francesco De Fabiani z Talianska časom 34:51,2, čím si na svoje konto pripísal prvý triumf doterajšej kariéry v pretekoch najvyššieho rangu. Druhé miesto obsadil vyhlásený klasik Alexej Poltoranin z Kazachstanu, keď na Taliana nestačil presne o 3 sekundy. Tretia priečka sa ušla Samimu Jauhojärvimu z Fínska, keď za mladým talianskym reprezentantom prišiel do cieľa s odstupom 4,6 sekundy.

Martin Johnsrud Sundby sa takisto ako jeho krajanka Marit Bjoergenová už môže tešiť z veľkého krištáľového glóbusu, keďže pred záverečnými dvoma zápoleniami so ziskom 1244 bodov drží 322 resp. 323 bodový náskok pred Pettrom Northugom a Dariom Colognom. V dištančnej klasifikácii sa však na prvej priečke nachádza Dario Cologna, ktorý so 658 bodmi vedie práve pred Martinom Johnsrudom Sundbym o 83 bodov a Jevgenijom Belovom o 232 bodov.

Slováci neštartovali ani v jednej kategórii.

Výsledky pretekov na 10 km klasicky žien Svetového pohára v behu na lyžiach vo fínskom Lahti:behnalyziachzenylahti10kmklasicky

Výsledky pretekov na 15 km klasicky mužov Svetového pohára v behu na lyžiach vo fínskom Lahti:lahtibeh15kmmuzi

Priebežné poradie v dlhých behoch nájdete tu: http://www.fis-ski.com/cross-country/leader-board/distance/

Priebežné poradie v celkovej klasifikácii Svetového pohára nájdete tu: http://www.fis-ski.com/cross-country/leader-board/