Príbeh: Športová kariéra Janky Gerekovej

Príbeh: Športová kariéra Janky Gerekovej

 

Janka Gereková, rodená Liptáčka, začala so športom už v rannom detstve. Najskôr sa venovala behu na lyžiach a zjazdovému lyžovaniu, neskôr sa pridala aj streľba. Jej prvým mládežníckym klubom bol TESLA Liptovský Hrádok, kde sa už venovala biatlonu naplno.

Sezóna 2000/2001 bola pre Janku prvou súťažnou a predstavila sa aj na Európskom olympijskom festivale mládeže vo fínskom Vuokatti. V roku 2002, ako 17-ročná, štartovala na majstrovstvách sveta kadetiek v talianskom Ridnaune. Maximom bolo dvanáste miesto vo vytrvalostných pretekoch. Zaujímavosťou je, že tejto súťaže sa zúčastnila aj jej budúca krajanka Anastasia Šipulinová, dnes Kuzminová, ktorá sa umiestnila za Jankou. O rok neskôr na tom istom podujatí vyjazdila štvrté miesto. Preteky vyhrala Anastasia. Mladá biatlonistka sa začala presadzovať aj medzi juniorkami a v roku 2005 mala na konte množstvo štartov a bodov v IBU Cupe a na MSJ v Kontiolahti. Najvyššie sa na juniorskom svetovom šampionáte umiestnila dvakrát na 12. mieste.

Prechod medzi seniorov nastal v olympijskej sezóne 2005/2006. Pred odletom na OH do Turína stihla absolvovať prvé tri kolá Svetového pohára v Hochfilzene, Osrblí a Oberhofe.  Na olympiáde nastúpila iba vo vytrvalostných pretekoch, keď po streľbe 1+2+1+1 obsadila 59. pozíciu.  Nasledujúce sezóny sa Janka dlho nevedela presadiť medzi elitou Vo Svetovom pohári nebodovala a pohybovala sa zväčša v druhej polovicu výsledkovej listiny. Pre zranenie kolena a následnej operácií vynechala celú sezónu 2008/2009. Ani po návrate sa Janke nedarilo podľa predstáv. Na OH vo Vancouveri obsadila najlepšie 40. miesto v rýchlostných a stíhacích pretekoch.  Na konci sezóny sa rozhodli s trénerom Gašperčíkom zapracovať na streľbe. Spolupráca sa vyplatila a priniesla prvé body zo Svetového pohára za 28. miesto v stíhacích pretekoch v Osle. V lete tohto roku obhájil slovenský tím v pretekoch zmiešaných štafiet bronzové medaily.

Sezóna 2010/2011 bola pre Slovenku prelomová. V Östersunde a Hochfilzene sa jej podarilo preniknúť do TOP 25. V ročníku 2011/2012 sa v mix štafete SP v Kontiolahti postavila spolu s Anastasiou Kuzminovou, Matejom Kazárom a Miroslavom Matiaškom vďaka 3. priečke na pódium. Na následných majstrovstvách sveta v ruskom Chanty-Mansijsku obsadila výborné ôsme miesto v stíhacích pretekoch. Svoje maximum vylepšila v úvode sezóny 2012/2013 v Östersunde šiestym miestom v rýchlostných pretekoch. Vrcholom jej kariéry mala byť olympiáda v Soči. Janka nerada spomína na toto obdobie. Podľa jej vlastných slov zlyhala psychika a strelecky sa odsunula na koniec štartovnej listiny. Bola však členkou úspešnej mix štafety Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt, Matej Kazár, ktorá obsadila výborné piate miesto.

Január 2015 bol najúspešnejším obdobím pre slovenskú biatlonistku. V pretekoch s hromadným štartom SP v Oberhofe obsadila piate miesto. O týždeň neskôr v Anterselve vylepšila svoje kariérne maximum na štvrtú priečku zo šprintu. Na konci sezóny získala ocenenie Kráľovnej biatlonovej stopy. V ročníku 2015/2016 sa pričinila o zisk striebornej medaily z ME v ruskom Ťumeni, kde v mix štafete nastúpila spolu s Paulínou Fialkovou, Matejom Kazárom a Martin Otčenášom. Pred poslednou sezónou rodáčku z Liptovského Mikuláša trápili zdravotné problémy s chrbtom a kolenom, naposledy štartovala v ženskej štafete v Pjongčangu počas marca. Vo viacerých rozhovoroch naznačovala, že ak nebude 100 % v poriadku ukončí kariéru.

Janka Gereková napokon tento týždeň oznámila, že sezóna 2016/2017 bola jej poslednou. Želáme jej veľa šťastia do ďalšieho života a ďakujeme za reprezentáciu Slovenska na vrcholových podujatiach!

Photo: Facebook, zimbio.com, wikipedia.org, vladoveverka.com

Autor: Nikola Baďová